Hur Zoomar man in på Mac?

Mac laptop

Att kunna zooma in på en Mac är en viktig funktion som gör det lättare att läsa små texter, titta närmare på bilder och navigera genom webbsidor eller dokument. Oavsett om du har nedsatt syn eller bara vill förstora vissa element för att få en bättre överblick, kommer denna artikel att guida dig genom processen att zooma in på din Mac.

I den här snabbguiden kommer vi att utforska olika sätt att zooma in på en Mac och välja den som passar dig bäst. Oavsett om du föredrar tangentbordsgenvägar, touchpad-gester eller specifika inställningar, kommer du att kunna använda Macens zoomfunktioner som ett proffs på nolltid.

Så låt oss börja med att upptäcka de olika alternativen som finns tillgängliga för dig när du vill zooma in på din Mac och förbättra din användarupplevelse.

Översikt över zoomalternativ på en Mac

När det gäller att zooma in på din Mac har du flera alternativ att välja mellan. Låt oss ta en närmare titt på de olika zoomalternativen som finns tillgängliga för att du ska kunna anpassa zoomfunktionen efter dina preferenser och behov.

Skärmtangentbordets zoomfunktioner

Skärmtangentbordet på din Mac erbjuder ett enkelt och bekvämt sätt att zooma in och ut. För att aktivera skärmtangentbordet går du till ”Systeminställningar” och väljer ”Tangentbord”. Därefter klickar du på fliken ”Tangentbord” och markerar rutan bredvid ”Använd skärmtangentbordet”.

När skärmtangentbordet är aktiverat kan du använda olika tangentkombinationer för att zooma in och ut. Till exempel kan du använda ”Ctrl + Rullningshjul” eller ”Ctrl + pil upp” för att zooma in, och ”Ctrl + pil ned” för att zooma ut. Du kan också justera zoomnivån och panorera genom att använda ”Ctrl + pil upp/ned” och ”Ctrl + vänster/höger pil”.

Touchpad-gester för att zooma in

Om du föredrar att använda touchpad på din Mac finns det gester som gör det enkelt att zooma in och ut. För att se till att zoomalternativet är aktiverat för touchpad, går du till ”Systeminställningar”, väljer ”Tillgänglighet” och navigerar till ”Zoom” under ”Mus och styrplatta”. Kontrollera att alternativet ”Zooma in eller ut” är markerat.

När zoom är aktiverat kan du använda enkeltpelargesten genom att dubbeltrycka med tre fingrar på touchpaden för att zooma in och ut. Du kan också justera zoomnivån genom att använda två fingrar och dra isär eller ihop dem på touchpaden.

Zoomalternativ i tillgänglighetsinställningarna

För att ytterligare anpassa zoomfunktionen på din Mac kan du utforska alternativen som finns i tillgänglighetsinställningarna. Gå till ”Systeminställningar”, välj ”Tillgänglighet” och klicka på ”Visning”. Här kan du justera olika zoomalternativ, såsom zoomstil, zoomområde och zoomföljning.

Genom att experimentera med dessa inställningar kan du hitta den perfekta zoomkonfigurationen som passar dina preferenser och behov för att förstora innehåll på din Mac.

Skärmtangentbordets zoomfunktioner

När det kommer till att zooma in på din Mac erbjuder skärmtangentbordet en praktisk och effektiv metod. Här går vi igenom stegen för att aktivera skärmtangentbordet och använda dess zoomfunktioner.

Aktivera skärmtangentbordet på en Mac

 1. Gå till ”Systeminställningar” genom att klicka på Apple-logotypen i det övre vänstra hörnet av skärmen och välj ”Systeminställningar” i menyn som visas.
 2. I Systeminställningar-fönstret letar du upp och klickar på ”Tangentbord”.
 3. I den övre raden av flikar väljer du ”Tangentbord”.
 4. Markera rutan bredvid ”Använd skärmtangentbordet” för att aktivera det.

Använda tangentkombinationer för att zooma in och ut

När skärmtangentbordet är aktiverat kan du använda olika tangentkombinationer för att zooma in och ut på din Mac. Här är några vanliga tangentkombinationer:

 1. För att zooma in, håll nere ”Ctrl”-tangenten och rulla upp med musens rullningshjul. Du kan också trycka på ”Ctrl” samtidigt som du trycker på ”+”-tangenten eller pil upp-tangenten.
 2. För att zooma ut, håll nere ”Ctrl”-tangenten och rulla ned med musens rullningshjul. Du kan också trycka på ”Ctrl” samtidigt som du trycker på ”-”-tangenten eller pil ned-tangenten.

Justera zoomnivån och panorera

Utöver att bara zooma in och ut kan du också justera zoomnivån och panorera för att få en optimal visningsupplevelse.

 1. För att justera zoomnivån, håll nere ”Ctrl”-tangenten och tryck på ”Ctrl” tillsammans med ”+”-tangenten för att zooma in eller med ”-”-tangenten för att zooma ut. Du kan också använda pil upp och pil ned för att justera zoomnivån.
 2. För att panorera, håll ner ”Ctrl”-tangenten och använd piltangenterna (höger, vänster, upp, ned) för att flytta vyn i det förstorade området.

Genom att använda skärmtangentbordet på din Mac kan du enkelt zooma in och ut samt justera zoomnivån och panorera för att få en optimal visningsstorlek. Kom ihåg att anpassa inställningarna efter dina egna preferenser och behov.

Touchpad-gester för att zooma in

Att använda touchpad-gester för att zooma in på din Mac är både smidigt och intuitivt. Här kommer vi att gå igenom stegen för att aktivera zoomalternativet för touchpad och använda gester för att zooma in och justera zoomnivån.

Kontrollera att zoomalternativet är aktiverat för touchpad

 1. Öppna ”Systeminställningar” genom att klicka på Apple-logotypen i det övre vänstra hörnet av skärmen och välj ”Systeminställningar” i menyn som visas.
 2. Inne i Systeminställningar-fönstret, leta upp och klicka på ”Tillgänglighet”.
 3. Välj ”Mus och styrplatta” i den vänstra panelen och klicka sedan på ”Zoom” som finns i den övre panelen.
 4. Se till att alternativet ”Zooma in eller ut” är markerat för att aktivera zoomfunktionen för touchpad.

Dubbeltryck med tre fingrar för att zooma in och ut

Nu när zoom är aktiverat för touchpaden kan du använda enkeltpelargesten för att zooma in och ut.

 1. Placera tre fingrar på touchpaden och dubbeltryck snabbt med dem. Din skärm kommer att zooma in på det aktuella området runt markören.
 2. För att zooma ut, utför samma gester genom att dubbeltrycka med tre fingrar igen.

Justera zoomnivån med två fingrar

Förutom att bara zooma in och ut kan du också justera zoomnivån för att få den perfekta förstoringsgraden.

 1. Placera två fingrar på touchpaden och dra isär dem för att zooma in och förstora innehållet.
 2. Dra ihop de två fingrarna för att zooma ut och minska förstoringen.

Zoomalternativ i tillgänglighetsinställningarna

Genom att utforska zoomalternativen i tillgänglighetsinställningarna kan du anpassa zoomfunktionen på din Mac för att passa dina specifika behov och preferenser. Här är stegen för att navigera till dessa inställningar och justera zoomalternativen.

Navigera till ”Tillgänglighet” i Systeminställningar

 1. Klicka på Apple-logotypen i det övre vänstra hörnet av skärmen och välj ”Systeminställningar” i menyn.
 2. Inne i Systeminställningar-fönstret, leta upp och klicka på ”Tillgänglighet”.

Använda zoomalternativen under ”Visning”

I det vänstra sidofältet i Tillgänglighet, leta upp och klicka på ”Visning”.

Under ”Visning” hittar du olika zoomalternativ att anpassa:

 • Zoomstil: Välj mellan olika zoomstilar, som ”Helskärm”, ”Ruta” eller ”Flytande”.
 • Zoomområde: Definiera området som ska zoomas in, antingen ”Hela skärmen” eller ”Följ tangentbordsmarkören”.
 • Zoomföljning: Aktivera zoomföljning för att automatiskt följa markören när du zoomar in.
 • Zoomreglage: Anpassa zoomnivån genom att dra reglaget för att ändra förstoringsgraden.
 • Färgfilter: Om du behöver ytterligare anpassningar kan du använda färgfilteralternativen för att ändra färgkontrasten och förbättra läsbarheten.

Justera zoomnivån och skärmföljning efter behov

När du har anpassat zoomalternativen enligt dina preferenser, kan du nu dra nytta av dem genom att justera zoomnivån och använda skärmföljning.

 1. Använd zoomreglaget för att justera zoomnivån. Dra reglaget till höger för att zooma in och till vänster för att zooma ut.
 2. Om du har valt att använda zoomföljning kommer skärmen att automatiskt följa markören när du navigerar och zoomar in på olika områden.

Tips för att optimera zoomupplevelsen

För att få ut mesta möjliga av din zoomupplevelse på en Mac, här är några användbara tips och tricks att tänka på:

Anpassa zoominställningarna efter personliga preferenser

Varje person har unika behov och preferenser när det gäller zoomning. Ta dig tid att experimentera med olika inställningar, såsom zoomnivå, zoomstil och zoomområde, för att hitta den kombination som bäst passar dina önskemål och användningsscenarier.

Prova olika zoomalternativ för att hitta det som fungerar bäst

Testa olika metoder för att zooma in på din Mac, som skärmtangentbordet, touchpad-gesterna och tillgänglighetsinställningarna. Genom att prova olika alternativ kan du hitta den mest bekväma och effektiva metoden som passar dina arbetsflöden och förbättrar din produktivitet.

Kombinera zoom med andra tillgänglighetsfunktioner vid behov

Om du har ytterligare tillgänglighetsbehov kan du överväga att använda zoom tillsammans med andra funktioner. Till exempel kan du utforska färgfilter för att förbättra kontrasten, eller använda skärmläsaralternativ för att få en mer omfattande tillgänglighetsupplevelse.

Ta hänsyn till programvaruspecifika zoomalternativ

Vissa programvaror kan ha sina egna inbyggda zoomalternativ eller anpassade tangentbordsgenvägar. Om du använder specifika program eller appar regelbundet, undersök om de har särskilda zoomalternativ eller anpassningar för att ytterligare förbättra din användarupplevelse.

Utforska tillgängliga resurser och support

Om du behöver ytterligare hjälp eller har specifika frågor om zoomfunktionen på din Mac, tveka inte att konsultera tillgängliga resurser och support. Tillverkarens webbplatser, användarforum och teknisk support kan vara värdefulla källor för att få svar på dina frågor och lösa eventuella problem du kan stöta på.

Sammanfattning

Att kunna zooma in på din Mac är en ovärderlig funktion som gör det enklare att navigera och läsa innehåll. Genom att använda olika zoomalternativ kan du anpassa zoomfunktionen efter dina behov och preferenser.

I den här artikeln har vi gått igenom tre huvudsakliga sätt att zooma in på en Mac: skärmtangentbordet, touchpad-gesterna och tillgänglighetsinställningarna. Genom att aktivera skärmtangentbordet kan du använda tangentkombinationer för att enkelt zooma in och justera zoomnivån. Touchpad-gesterna ger dig intuitiva möjligheter att zooma in genom enkeltpelargesten och justera zoomnivån genom att dra isär eller ihop fingrarna. I tillgänglighetsinställningarna kan du anpassa zoomstil, zoomområde och zoomföljning för att skapa en skräddarsydd zoomupplevelse.

För att optimera din zoomupplevelse är det viktigt att anpassa inställningarna efter dina preferenser och behov. Prova olika zoomalternativ och kombinera gärna med andra tillgänglighetsfunktioner för att skapa den mest bekväma och effektiva zoommiljön för dig. Kom också ihåg att utforska programvaruspecifika zoomalternativ och ta hjälp av resurser och support om du stöter på frågor eller problem.

By Anvandbarhet

Välkommen till Anvandbarhet.se! Vi är din pålitliga resurs för information om ekonomi, aktiviteter & hobbies, hälsa, karriär & livsstil, mat & kök, matematik, rengöring & städning och teknik. Vi strävar efter att ge dig användbar och optimerad information inom dessa ämnesområden för att hjälpa dig att förbättra och förenkla olika aspekter av ditt liv.

Lämna ett svar

Du kanske också gillar dessa artiklar

 • Hur ser man hur Många Lyssningar en Låt har på Spotify?

 • Hur Zoomar man ut på Apple Watch?

 • Hur Nollställer man Airpods? Så gör du!